Neuken in de keuken

Edzard Mik, gastredacteur van Het onbehagen bij de man, legde zijn studentes aan de Gerrit Rietveld Academie de vraag voor die ook de gearriveerde schrijfsters in de papieren Gids hebben getracht te beantwoorden: Was will das Weib? Drie van hen schreven een stukje, waarvan het onderstaande er een is.


Het is niet heel lang geleden dat ik tijdens een etentje college kreeg over de evolutionaire libido-curve die verschilt tussen man en vrouw. Mij werd het als volgt uitgelegd – ik heb het nog niet kunnen controleren en weet ook niet zeker of ik dat wil, niet in de boeken althans: mannen bereiken de top van hun libido op hun achttiende, terwijl vrouwen hun top bereiken op hun vijfendertigste. ‘Ja, daarom willen mannen van in de vijftig een chickie van rond de twintig: die hebben ongeveer dezelfde behoefte.’ Ik kon nog wel meer voordelen – en nadelen, ook – bij dit voorbeeld bedenken, maar ik vond de kwestie interessant genoeg om mijn licht er langer dan de duur van het gesprek over te laten schijnen.Omdat ik altijd al een bèta heb willen zijn, heb ik een model gecreëerd waarbinnen mannen en vrouwen het meest efficiënt in hun behoefte kunnen worden voorzien. Dit model is daardoor tevens economisch verantwoord – maar dan moet ik het eigenlijk hebben over ‘efficiency’ in plaats van over ‘efficiëntie’.Ik kwam uit op het volgende:


FASE
VROUW + LEEFTIJD
MAN + LEEFTIJD

Ia
Vrouw 1 (20 jaar)
Man 1 (35 jaar)

Ib
Vrouw 1 (nu 35 jaar)
Man 2 (20 jaar)

Ic
Vrouw 1 (nu 50 jaar)
Man 1 (nu 65 jaar

Man 2 (nu 35 jaar) kan fungeren als Man 1
bij Vrouw 2 (20 jaar)

IIa
Vrouw 2 (20 jaar)
Man 1 (35 jaar)

IIb
Vrouw 2 (35 jaar)
Man 2 (20 jaar)

IIc
Vrouw 2 (50 jaar)
Man 1 (65 jaar)

Man 2 (nu 35 jaar) kan fungeren als Man 1
bij Vrouw 3 (20 jaar)

IIIa
Vrouw 3 (20 jaar)
Man 1 (35 jaar)

&c.

Er zijn meerdere voordelen te behalen met dit model. Ik zal ze per faseonderdeel toelichten.Faseonderdeel a:De voordelen zijn evident. De vrouw trekt in bij de man van 35 jaar. Hij is al gesetteld, heeft een mooi huisje, een mooie keuken (kookeiland!). Geld, natuurlijk, want hij heeft al lang en breed een baan. De scharrelperiode heeft hij gehad, back in the days, met mooie vrouwen van rond de vijfendertig met een libido dat hij bij zijn vrouwelijke leeftijdgenoten niet kon ontdekken. Faseonderdeel b: Wederom zijn de voordelen evident. Net voor haar libidopiek heeft Vrouw 1 zich laten bevruchten door Man 1 en hem een paar kinderen toegeworpen, maar nu heeft ze zin in: seks. Dus komt Man 2 – met zijn testosteron – in beeld. Man 1 is nu vijftig, al een tijd aan het werk en hij wil wat anders. Koken, bijvoorbeeld. Tevens voelt hij zich schuldig dat hij de eerste jaren de opvoeding links heeft laten liggen, dus gaat hij parttime werken en neemt de opvoeding voor zijn rekening. Hij heeft er alle tijd voor, want Vrouw 1 is bij haar Man 2 van twintig ‘chillen’, zoals hij het noemt. Schattig. Faseonderdeel c: En weer zijn de voordelen evident. Man 1 is blij, want zijn Vrouw 1 is bij hem terug! De kinderen zijn uit huis, hij is met pensioen, zij hoeft niet meer te werken en samen gaan ze naar het Concertgebouw, bewandelen het Pieterpad en overnachten in bed & breakfasts wanneer ze Europese steden aandoen. Door zijn tijd als huisvader is hij ondertussen een ster in koken geworden, hij tovert de mooiste gerechten voor haar op tafel, die paar keer per week dat ze thuis eten. ‘Zullen we naar bed gaan, schat? Morgen vroeg weer op, willen we op tijd bij die opening zijn.’Ze loopt richting de hal. ‘Ja, ik kom zo naar boven.’ Hij loopt met haar op, maar neemt de afslag naar de keuken. ‘Ik haal er nog even een doekje doorheen.’‘Is goed, lieverd,’ en ze loopt de trap op. In de badkamer haalt ze haar make-up eraf, met een schuin oog ontwaart ze de massagedouche in de spiegel.Hij streelt zijn pastasnijder. ‘Welterusten, schatje.’

Illustratie door Rozanne Ottenhoff