Keif tathour: "hoe te revolutioneren"

door Dirk Vis

'Gebruiksaanwijzing' uit het Egypte van 2011

Inmiddels is het geschiedenis: dit PDF-document uit 2011, dat stamt uit Egypte en zijn weg vond naar de vele duizenden protesteerders via Facebook en Twitter. De beelden hieronder stammen uit het 26 pagina's tellende, Arabische document en spreken voor zich. Voor een Engelse vertaling van een selectie verwijzen we naar de Amerikaanse site van The Atlantic.

Nog altijd worden er in de Arabische wereld vergelijkbare, nieuwe beelden, sjablonen en cartoons gemaakt, die via Facebook, Twitter en de straat informeel worden verspreid. In De Gids # 6 (Arabica) was een selectie afgedrukt. De makers verspreidden ze op levensgevaar. Wie het niet overleeft, wordt herdacht in nieuwe beelden op muren en Facebookpagina's.

Je zou van een dergelijk document ook een Syrisch equivalent willen hebben, maar dat is er niet. In Syrië is geen sprake meer van 'revolutioneren', maar van burgeroorlog. Toch wordt er ook in beelden veel verzet gepleegd. Het duo Foundland verzamelde veel van deze propagandebeelden op een speciale portalwebsite.