Werken is niet voor jongens als jij en ik

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2013 vond Festival 5D plaats op de NDSM-werf. De Internet Gids kreeg van het festival een uitnodiging om schrijvers en muzikanten te selecteren om voor het speciale publiek, met of zonder handicap, op te treden. De komende weken een selectie van deze optredens.
Vandaag: Een transcriptie van schrijftolk Inge de Waal van het optreden van singer-songwriter Uinko Eerenstein.

Luister het lied en lees hieronder de transcriptie precies zoals deze gemaakt is op 13 juli jongstleden.


em>Oke, het volgende lied heet werken is niet voor jongens als jij en ik. Het gaat over een tijd dat ik eigenlijk rond reisde en af en toe bij de boeren op het land werkte. En daar heb ik dit lied over gemaakt. Werken is niet voor jongens zoals jij en ik.


De man die het land bezit wijst ons de plek waar geoost moet worden. En het oogsten dat moet vlug, het oogsten moet secuur en hij betaald ons per uur. En hij is niet te beroerd om ons te kroeg te wijzen maar mannen drinken. Want het werken vermoeid. Het werken maakt dorstig en de vrouw achter de toog is schoon. Geef ons bier! Geef ons ijskoud bier! Ach dat hebben we nu wel verdiend.


En wij geven u met liefde onze centen, in ruil voor bier en wij drinken zwijgend.


Onder de brandende zon zwoegen wij hard, ik wist niet dat ik zo zwoengen kon.


Maar het begint al vroeg, die dorstige keel die hang naar de kroeg. Geef ons bier, geef ons ijskoud bier! Ach dat hebben we nu wel verdiend, en wij geven u met liefde onze centen. In ruil voor bier. En wij drinken zwijgend.


De man die het land bezit bekijkt ons met gepast wantrouwen want hij ziet in ons geen werkers. Ach hij ziet ons dromen, en hij ziet ons denken. En hij hoort ons zingen. En we zingen dit... Werken is niet voor jongens als jij en ik. wij, wij moeten zwerven. Wij, wij zullen sterven. Als we blijven hangen in deze fabriek. Werken is niet voor jongens als jij en ik. wij, wij moeten zwerven. Onze handen houden wij op onze rug. En we gaan weer voort in mijn doel.

Credits opname
Tekst en muziek: Uinko Eerenstein
Gitaar: Vincent Dijkema
Drum: Shane Burmania
Basgitaar: Jan Pieter van Weel
Toetsen: Daan Overgoor
Percussie: Jan Schenk
Zang en gitaar: Uinko Eerenstein