Het wohltemperierte Klavier

De Internet Gids wil ook wel eens offline aanwezig zijn en presenteert daarom samen met Mediamatic op alle maandagen van de maand september het programma Troost met veelbelovende jonge schrijvers en dichters. En omdat de Tostifabriek bij Mediamatic deze maand eindelijk haar eerste tosti presenteert, zal deze hap met enige regelmaat op de-gids.nl passeren. Vandaag de laatste bijdrage in deze reeks door Anneke Claus.

We zaten met zijn allen aan de onberispelijk gedekte tafel, wij van de Tempelberg en mijn nieuwe vriend Jan. Jan vond het machtig. Bij hem thuis hadden ze niet eens een tafel. Hij rammelde nerveus met het bestek.

Je kon het zo gek niet verzinnen of het was volgens de spijswetten bereid. Ongedesemd brood, halal paté, pastei, gelei, vijf koosjere salades, soep vooraf, kaas en taart na, gewijde tosti's voor de kleintjes. Van louter verrukking dankte Jan bijna de verkeerde Lieve Heer. Niet met volle mond, daar kan het onmogelijk aan hebben gelegen.

Waarschijnlijk was het iets wat hij zei over het Biedermeierservies of de grootschalige vleesindustrie. We lagen koud handjes vasthoudend in bed of het gesmoorde piepen klonk van de la met de kwartierstaten, gevolgd door het wohltemperierte Klavier.

Wit de morgen, schoon het koninkrijk. Een stille heilige Kristallnacht verder riep moeder zonder haperen bijna al haar kinderen voor het ontbijt.