Positieve Bespreking van een Slecht Boek: No Recourse

door Dirk Vis

No Recourse, door Seth Price. Waardering: ★☆☆☆☆

Omschrijving: Jason Ward wordt verliefd op Bunny Johnson. Haar verleden plaatst hem in een situatie die nog duivelser en corrupt is dan waar hij als FBI-agent aan heeft gewerkt. Hij haalt alles uit de kast om haar uit de armen van de mafia te redden...

De omschrijving kon me niet schelen. Seth Price (1973) is een kunstenaar uit New York die erom bekend staat dat hij "in schilderijen, sculptuur, video, nieuwe media" en ongetwijfeld ook in schrijven de "productie, dissemination en waardering van hedendaagse kunst onderzoekt", waarbij hij "de commodity culture verstoort door iconische beelden, objecten en taal her te gebruiken". Zo wordt er over Seth Price gedacht en geschreven en ik ken hem van de briljante LP Army Jacket, van prachtige projecties in The New Museum, van bijzondere artist books als Dispersion, waarin hij nieuwe media en oude media heerlijk door elkaar gooit en er altijd iets totaal nieuws uit komt.

Bovendien had ik net een Kindle Paperwhite gekocht en ik was benieuwd of er ook artist books voor op de Kindle bestonden en als die bestonden dan had Seth Price er wel eentje gemaakt. Ik zocht en ik vond: No Recourse, van Seth Price. Klinkklare titel. Dat beloofde wat.

Ongetwijfeld had Seth Price met dit boek iets heel slim conceptueels gedaan. Price zegt zelf over zijn werk in het algemeen: "Soms is het goed om een stap naar voren te zetten en dan twee terug en je dan om te draaien en hetzelfde te doen, omgekeerd lopen om je achtervolgers af te schudden, waarom niet achteruit lopen?"

En nu had Seth Price een ebook gemaakt. Ik kocht het – mijn principes opzij geschoven - meteen op Amazon. Oh, ik zou gaan genieten van zijn inventieve ingrepen. Wat zou hij voor hilarische mogelijkheden gevonden hebben in het genre ebook? Zouden er pagina's inzitten die expres de kleine restantjes e-ink die een pagina soms achterlaat laat zien? Zou hij daar gedichtjes van hebben gemaakt? Zou hij opeenvolgende pagina's elkaar telkens laten aanvullen zodat het scherm langzaam helemaal zwart wordt? Ongetwijfeld had hij nog veel slimmere dingen bedacht waar ikzelf nooit op zou kunnen komen.

Had ik beter opgelet, dan had ik misschien bedacht dat er meerdere Seth Prices op Amazon zitten, maar ik lette niet beter op en begon ogenblikkelijk te lezen.

Hier is het misschien goed te zeggen dat lezen op de Kindle van Amazon een heerlijke ervaring is. Typografie is volledig aan te passen aan de eigen wensen. Als je op de koop toeneemt dat Amazon je boeken beheert en jij er niet langer de baas van bent (behalve als je het niet erg vindt om je apparaat digitaal open te breken en zo weer de rechtmatige eigenaar van je boeken te worden) leest het heerlijk. Lees voor meer kritiek op Amazon en andere grote internet servers het boek Who Owns The Future van Jaron Lanier.

Aldus genoot ik van No Recourse. Alles was letterlijk in No Recourse, subtekst bestond niet. Ieder hoofdstuk nam het boek ongeloofwaardiger wendingen en de karakters die ik in de eerste pagina's nog het voordeel van de twijfel had gegund werden steeds platter en oninteressanter.

Zo clichématig en ongeloofwaardig was het verhaal dat ik uiterst enthousiast en nieuwsgierig was naar wat Seth Price gedaan had om dit boek een volwaardig kunstwerk en allesvernietigend commentaar op bijvoorbeeld Amazon te laten zijn. Had hij misschien op de helft van het boek een schisma ingevoerd, zodat de tweede helft van het boek uit een heel ander boek zou bestaan? Of: had hij dit onwaarschijnlijke en clichématig opgeschreven verhaal uit kranten opgeduikeld, was het misschien tot op de letter waargebeurd en had hij het alleen als een ongeloofwaardige thriller verpakt, waarmee hij een commentaar wilde leveren op wat er van onze kranten was geworden? Maar nee, ik had het boek al bijna uit en het ging gewoon heel slecht verder. Op het laatste moment bleek de love interest van de hoofdpersoon ook nog uit de dood op te staan. Ik moest er om lachen, zo pulpig was het. Er komt toch nog wel een slotparagraaf die mij doet denken "oh, ik heb iets briljants gelezen?"

Die paragraaf kwam niet. Ik ontdekte dat Seth Price van No Recourse ook bekend stond als Seth H. Price. Dat Seth H. Price biologie en psychologie had gestudeerd en een heel andere Seth is dan mijn Seth Price. Seth H. Price woonde onder andere een tijdje in Nederland. Dat verklaart een wel erg bizarre passage in het boek, een passage die gaat over de Dam. Een plek waar volgens de schrijver iedereen alles uit mag halen wat hij maar wil. Het voorbeeld dat Seth H. Price gebruikt is "naakt, anale seks hebben met een oerang oetan". Seth H. Price schrijft thrillers. Misschien is zijn boek wel geslaagd te noemen, ik las het tenslotte in één ruk uit. Maar het verhaal kon mij niets schelen, ik was op zoek naar het geheim van Seth Price, naar de slimme wending, de conceptuele ingreep, de doorleefde vertaling van een platte thriller naar een multimediaal kunstwerk en al vond ik ze niet in dit boek, ze zullen ongetwijfeld komen.

File Size: 304 KB
Simultaneous Device Usage: Unlimited
Publisher: iUniverse (September 17, 2008)
Sold by: Amazon Digital Services, Inc.
Language: English
Text-to-Speech: Enabled
X-Ray: Not Enabled
Lending: Not Enabled
Amazon Best Sellers Rank: #150,773 Paid in Kindle Store