Artikel 11


De Nederlandse Grondwet is op 29 maart 200 jaar oud en dit is voor De Internet Gids een uitstekende aanleiding om u de wet voor te schrijven in de vorm van De Grondwet-variaties. Dichters, schrijvers, kunstenaars en juristen nemen ieder één van de huidige grondrechten als uitgangspunt voor een nieuwe bijdrage.

Vandaag artikel 11 van Frans W. Saris en David Saris over de onaantastbaarheid van het lichaam.

Artikel 11 wordt ook wel het 'blijf-van-mijn-lijf-artikel' genoemd en is pas in 1983 aan onze grondwet toegevoegd. Het artikel dankt zijn bestaan dankzij het amendement van Kamerlid Kappeyne van de Cappello1 . Een generatie later lijkt artikel 11 al weer achter-haald door de opkomst van 'eHealth'.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunst toonde minister Schippers een promotiefilmpje van een apparaatje genaamd Scanadu Scout dat diverse lichaamsfuncties kan meten. Je houdt het ding simpelweg tegen je slaap en het apparaat stuurt de metingen naar een app op je smartphone of tablet, waarna je advies krijgt over wat te doen.

Volgens de minister heeft dit potentie om het aantal ziekenhuis-opnamen te verminderen en de kosten te laten dalen voor de zorg van patiënten met een chronische ziekte. Ook beschikken patiënten met dit soort technologieën gemakkelijker en sneller over medische informatie. Het kan bijdragen aan betrokkenheid van patiënten bij de eigen gezondheid, zelf-diagnostiek en -medicatie.

De App Store heeft ontelbaar veel Health-apps beschikbaar voor gezonde en zieke mensen, voor jong en oud, voor fitness, wellness en yoga, voor diagnose en therapie, de meeste apps zijn gratis.

Zelfs onze eigen Philips heeft zijn elektronica divisie verkocht en doet nu aan Healthcare.

Google X, de afdeling die ook de Google Glass, de zelfrijdende auto en drones ontwikkelt, werkt aan de Google Lens. Dit is een slimme contactlens die het glucosegehalte van het traanvocht controleert. Diabetespatiënten hoeven dan niet langer zelf bloed te prikken om de waardes te meten. Een led-lampje op de oogbol geeft aan wat het gehalte is.

Binnenkort hangen wij niet alleen met onze smartphone en tablet maar ook met ons hele lijf continu in de cloud. Intussen zijn minister Schippers en de Tweede Kamer het nog altijd niet eens over het Elektronisch Patiënten Dossier.

Zie ook: franswsaris.nl

1 Kappeyne van de Cappello had als bijnaam 'rode Annelien’. Ze was van 1971 tot 1981 lid van Tweede Kamer voor de VVD en van 1982 tot 1986 staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Lees hier alle Grondwet-variaties