Artikel 16

De Nederlandse Grondwet is op 29 maart 200 jaar oud en dit is voor De Internet Gids een uitstekende aanleiding om u de wet voor te schrijven in de vorm van De Grondwet-variaties. Dichters, schrijvers, kunstenaars en juristen nemen ieder één van de huidige grondrechten als uitgangspunt voor een nieuwe bijdrage. Tjeerd Posthuma schrijft over artikel 16: Geen feit is strafbaar dan uit kracht van een daaraan voorafgegane wettelijke strafbepaling.

Het laatste oordeel

de onstrafbaar slechte mens (m), een tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

Hij blij was met zijn zwemdiploma terwijl zijn opa (n.b. van vaders kant) op de dag van het behalen van het betreffende diploma `s ochtends dood was aangetroffen.

Hij herhaaldelijk met een door potpourri besprenkelde asbak, klerenhanger en pennenbak in één zijn vader verraste op vaderdag.

Hij na het nuttigen van een avondmaal (te weten drie gekookte bintjes, niet alle spinazie die hem was toebedeeld en anderhalve gehaktbal) euforisch opsprong om te gaan gamen, waarna zijn vader hem er aan moest herinneren dat hij hem zou voorlezen, 'maar dat dat verder echt niet geeft'.

Hij na een uur te hebben gestaard naar een mooi meisje in een café, en het nuttigen van diverse biertjes om moed in te drinken op een meisje afstapte, haar in een woordeloze ademtocht ('boer') vergaste op een pilslucht.

Hij op een goede avond om zijn vriendin te verrassen (eindelijk) eens op tijd vertrok uit het café, waardoor zij niet de kans had het huis 'nog eventjes op te ruimen'.

Hij terwijl zijn vriendin in een negligé nog een kaarsje aanstak op haar nachtkastje ook zijn pyjama aantrok, mompelend dat het inderdaad wel fijn is om eens vroeg naar bed te gaan.

Hij zijn zoon in de rondte zwierde, niet wetende dat het net was volgestouwd met halfgare, vette pannenkoeken met poedersuiker, stroop en wat niet meer zij, terwijl zijn vrouw eerder die dag de vloer nog had gedweild.

Hij op woensdagmiddag om 13:00 uur moest worden gebeld door zijn vader dat de school op woensdag altijd naar tot 12:30 uur duurt en hij zijn kind bij hem kan ophalen. (Hij had een wekkertje kunnen zetten.)

Hij met een naar benzine riekend bloemetje van het tankstation thuiskwam op de dag dat zijn vrouw ging vertellen dat ze wilde scheiden.

Hij, nadat zijn zoon euforisch opsprong na het eten, teleurgesteld hem er aan herinnerde dat ze eigenlijk samen een boek zouden lezen, maar dat dat niet gaf, echt niet.

Hij alles 'eventjes wilde fixen' aan het krakkemikkige studentenhuis van zijn zoon.

Hij zijn kleinkind volstopte met vette pannenkoeken met stroop, poedersuiker, et cetera en het daarna thuis afleverde, zonder te zeggen dat je er dan niet in de rondte mee moet zwieren.

Hij op een woensdagmiddag om 13:00 uur zijn zoon belde om hem te helpen herinneren dat het woensdagmiddag is en daarna de tip te geven dat zijn zoon anders eens een wekker moet zetten.

Hij de jeuk van de sinterklaasbaard niet langer kon negeren en en plein public toegaf aan een eerst subtiel, maar later zeer trefzeker en lustig krabben.

Hij stierf op de dag dat zijn kleinkind een zwemdiploma haalde.


Lees hier alle Grondwet-variaties