Interieurontwerp in oorlogstijd (video)

Op 24 november 2013 hield Matthew Stadler op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut de Benno Premsela Lezing. De complete lezing in de Portugese Synagoge in Amsterdam is door Het Nieuwe Instituut gefilmd. Lees de hele vertaling in De Gids 2013/3: Mens & Machine.

Een paar jaar geleden had mijn zoon het gevoel dat hij in een vogel veranderde. Hij was toen elf. Hij schreef me er een e-mail over: ‘Bij de rivier hoorde ik de stenen bewegen (dat klikkende geluid dat je hoort als je met je hoofd onder water bent en de stenen tegen elkaar botsen) maar dan via mijn voeten, alsof het geluid via mijn voeten binnenkwam en door mijn lichaam naar mijn oren kroop, alsof mijn botten hol waren, zoals bij een vogel. Dus ik denk dat ik in een vogel verander, best wel spannend.’

Hoewel het idee dat hij zou kunnen vliegen hem aanstond, was het hem niet om het vliegen te doen. Een vogel worden was een transformatie, groei, en we namen zijn transformatie serieus. Mensen veranderen. Dus wat doe je als een jongen in een vogel verandert? Hoe leven vogels? Hoe richt de vader van een vogel zijn huis in?

Lees verder: http://www.de-gids.nl/artikel/interieurontwerp-in-oorlogstijd (alleen voor abonnees).