Lees u in voor de Gidslezing: het enige overlevende biggetje

Vanavond is de Gidslezing door James Wood. Omdat hij met uiterst plezierige en boeiende voorbeelden komt willen we u alvast wat te lezen geven. Vandaag lijstjes en dronkenschap in de verhalen van de Bosnisch-Amerikaanse schrijver Aleksandar Hemon.

Aleksandar Hemon beschrijft zijn familie in Exchange of Pleasant Words (2006) vanuit het perspectief van een tiener die op de grond ligt. Een onaflatende stroom van uitbundige beelden is het gevolg:

De ongezonde, zure mestlucht die uit het varkenskot kwam; het krijsen van het enige overlevende biggetje; het fladderen van vlugge kippen; doordringende rook die afkomstig is van uitdovende varkensvleesroosters; het aanhoudende geschuifel en geritsel van het grind waarop vele voeten dansen; mijn tante en andere tanteachtige vrouwen die de kolomiyka doen op het grind, hun enkels stuk voor stuk gezwollen, en hun huidkleurige kousen die langzaam afzakken langs hun kuiten met spataderen; (...)

Wilt u meer lezen van Aleksandar Hemon? Begin dit jaar stond in De Gids nummer 2014 / 4 het korte verhaal Als God bestond, dan was hij een solide middenvelder. Dit is online in zijn geheel te lezen.