Sleutelen aan het klimaat als oplossing voor het probleem?

Gidscast #00 - Geloof


Gisteren was de Canadese journalist-activist Naomi Klein te gast in Amsterdam. Ze werd geïnterviewd door Joris Luyendijk over haar nieuwste boek, This Changes Everything waarin ze het kapitalisme verantwoordelijk houdt voor klimaatverandering. Ook in onze nieuwe Gidscast bespraken we Kleins nieuwe boek. En dan vooral: het verbijsterende hoofdstuk over geo-engineering.

Bij iedere editie van De Gids verschijnt een nieuwe aflevering van de Gidscast, boordevol proza, poëzie, interviews en muziek, aan elkaar gepraat door een van uw Internet Gids-redacteuren.

Voor de nulde aflevering, opgenomen in café de Pels met Dirk van Weelden, Dirk Vis en Sarah Arnolds, bracht Internet Gids-redacteur Jelmer Mommers This Changes Everything mee. Het is een boek dat – net als de meest recente editie van De Gids – op verschillende manieren over geloof gaat. Over geloof en ongeloof in het klimaatprobleem, de catastrofe die zal volgen, de markt of juist iets anders als magische oplossing.

Geloof ook in ons vermogen het weer te manipuleren. Het heet geo-engineering en het is een serieuze stroom van wetenschap die met grootschalige ingrepen de temperatuur op aarde wil temperen. ‘De meest besproken optie’, schrijft Klein, ‘is het vernevelen van zwaveldioxide in de stratosfeer, met behulp van speciaal aangepaste vliegtuigen of een zeer lange slang die omhoog wordt gehouden door heliumballonnen (sommigen opperen zelfs het gebruik van kanonnen).’

Luistert u liever direct de hele Gidscast van 45min?
Luister op Soundcloud.