Cache #15: Punaiseman

door Dirk Vis

Aan het eind van de week maakt De Internet Gids-redactie de cache leeg en toont hier de resultaten.

Hij is ondertussen een jaar of zeven. Pegman. De naam komt van Google en betekent zoveel als punaisepoppetje of pinman. Het is het gele poppetje dat je in Google Maps de kaart in kunt slepen om naar Streetview te gaan. Er circuleren allerlei artikelen die de ontwerpgeschiedenis van het pinmannetje laten zien.

Punaiseman is geel, een politiek correct soort bruingeel, zodat hij de huidskleur heeft van niemand en iedereen tegelijk. Hij is neutraal, een alleman, leeg, zodat iedereen zich in hem kan herkennen. Hij is man noch vrouw, maar om de een of andere reden toch meer man. Hij heeft een soort kraagje aan de voorkant, zodat je weet dat dat zijn voorkant is. Poppetjes die op pictogrammen voor bijvoorbeeld 'toilet' staan, bewegen niet, maar het pinmannetje is een bewegend pictogram. Van het punaisemannetje zijn allerlei verschillende houdingen en animaties gemaakt: de houdingen die hij aanneemt als je hem oppakt en ergens boven de kaart loslaat. Ik voel me even een god wanneer ik hem boven de kaart laat bungelen. Punaiseman heeft een buitenproportioneel groot hoofd. Eigenlijk is zijn hoofd één groot oog, want hij doet niets anders dan kijken en je kunt voor even in zijn hoofd kruipen om te zien wat hij ziet.

Google heeft van het pinmannetje allerlei varianten laten maken. Op bijzondere dagen of plekken verandert hij in een pinastronaut of een punaisemoeder met punaisekind. Toch heeft Pegman geen cultstatus, zoals de paperclip van Word of de locatiemarkering van Google Maps die ontelbare malen in kunstprojecten zijn uitgevoerd. Punaiseman leidt een onopvallend bestaan midden in het zicht. Punaiseman heeft veel van de wereld gezien, vooral straten, heeft yuppen begeleid op huizentocht, samen met gedumpte ex-vriendjes staan kijken naar de woningen waar ze vroeger nog werden binnengelaten. Punaiseman heeft nog nooit zijn mond opengedaan. Hij heeft niet eens een mond. Soms lijkt het me heerlijk, een bestaan van alleen maar kijken.