Cache #16: Tony Soprano eet calamares

Aan het eind van de week maakt De Internet Gids-redactie de cache leeg en toont hier de resultaten.


Op de laatste foto die van James Gandolfini gemaakt is, eet hij gulzig maar levenslustig een maaltijd. De foto lijkt een echo van de laatste scene uit The Sopranos, de serie die hem beroemd heeft gemaakt. In de dubbelzinnige laatste minuten van de final episode zit Tony Soprano in een diner te wachten op zijn vrouw, zoon en dochter. We zien Tony gefrituurde calamares in zijn mond stoppen en wrijft vervolgens kort op zijn typische manier z'n vettige vingers. Plots gaat het beeld op zwart en stopt het geluid. In de een-na-laatste aflevering van datzelfde seizoen dringt de vraag zich op hoe het is om vermoord te worden. Tony's maat Bobby zegt: "In our line of work, it's always out there. You probably don't even hear it when it happens".

In 2013 is James Gandolfini met zijn 13-jarige zoon op vakantie in Rome. Het is juni en ze zitten samen op een bruisend terras van een chique restaurant. Het is er klassiek Italiaans en rommelig, een vrolijke chaos met op de achtergrond straatartiesten die de toeristen vermaken. De laatste foto van Gandolfini is duidelijk een kiekje van een fan, uit de pols genomen, te beleefd om te vragen of de ster met hem wil poseren. Op het bonnetje van die avond staat: piña colada, rum, bier, foie gras en gefrituurde calamares. Van dat alles nam Gandofini een dubbele portie. Een paar uur later vindt zijn zoon hem op de badkamervloer van het hotel. De tevergeefse reanimatie duurt 40 minuten.

In de misdaadfilm The Drop uit 2014 zegt Gandolfini's personage Cousin Marv: "When an airplane crashes, what’s the safest airline to fly the next day?” Zijn tegenspeler Bob, gespeeld door Tom Hardy, antwoordt: "The one that had the crash." Het is psychologie van de koude grond, precies zoals een film over criminelen hoort te hebben.

De gefrituurde calamares hebben Tony Soprano niet omgelegd net zo min dat ze James Gandolfini een hartaanval hebben bezorgd. Gefrituurde calamares zijn ook niet te vergelijken met neerstortende vliegtuigen. Ik ben geen bijgelovige crimineel en toch bestel ik de volgende keer als ze op het menu staan iets anders. Laat Gandolfini maar calamares eten, op die mooie gulzige manier.