Cache #17: Kussenboeken

door Dirk Vis

Wekelijks leegt De Internet Gids-redactie de cache en toont hier de gefilterde resultaten.

Iedereen kent wel de beroemde Japanse prent met de octopus die orale seks heeft met een vrouw. Hokusai tekende zijn De droom van de vissersvrouw begin 19e eeuw. De prent verscheen in een boek van het genre shunga, of: kussenboeken. Boeken die de Japanners bewaarden in hun houten hoofdkussens waar een lade in zat. Ter lering en vermaak. Het spannende aan die prent vind ik dat hij opwindend is zonder porno of zelfs maar geil te zijn. Wat het dan wel precies voor spanning is die het oplevert, daar snap ik niets van.
Benieuwd of de Japanners nog steeds dingen van dat niveau maakten, wees een bibliothecaresse me op hentai. Hentai betekent vreemde verschijning, verwrongen of geperverteerd. Het zijn tekenfilms met onnavolgbare verhaallijnen, knokkende superwezens en puberende studenten. In de hentai die ik keek, gemaakt door een beroemdheid in het genre, Maeda, verleidde een vrouwelijke halfgodin een van de studenten, zoals de oude Griekse goden dat ook al deden. De vrijpartij zag er ongeïnspireerd uit, totdat het geslacht van de mensenjongen begon te gloeien. Het licht straalde en spreidde een fel blauwe waas uit over de hele omgeving. Tegelijkertijd speelde Beethovens zevende symfonie, het allegro nog wel, in computervariant. Over de keus voor dat allegro kun je al een boek volschrijven, maar het gaat me om die lichtgevende pik. Zoiets zie je die brave X-Men niet doen. Dit wil ik ook. Dit was weer niet-geil en toch opwindend. Dat even later de jongen met de glow-in-the-dark penis uit elkaar knalde en in een groene draak van licht veranderde, ging vrijwel langs me heen.

Japanse hentai verschenen in de jaren '80 en '90 in Amerika direct op video. Nu kun je ze allemaal online kijken en is de cirkel rond. Wij hebben weliswaar geen hoofdkussens met lades, maar er ligt altijd wel een mobieltje of tablet in de buurt van je bed. Kussenapparaten. Ter lering en vermaak. Misschien halen de animatietekeningen van Maeda het niet bij de prent van Hokusai, maar iets van de originele, onbegrijpelijke spanning is doorgegeven.