Ampersand #8: TOT NU TOE

Ampersand #8 komt van de hand van Bas Geerts en is gemaakt voor smartphone. TOT NU TOE is een tweestemmig kinetisch gedicht, waarvan tekst en muziek steeds opnieuw worden geordend – elke keer dat het programma wordt gestart, wordt een unieke, actuele versie gecreëerd.

TOT NU TOE is de eerste Ampersand in app-vorm. De poëzie zit hier niet alleen in taal, maar ook in beeld en muziek. Download de app, installeer, open, wacht en lees. Zie hoe de lichte inertie van al deze handelingen ervoor zorgdraagt dat dit gedicht in het draagbare circus dat je smartphone is de volledige aandacht krijgt die het verdient.

Download voor:
iPhone | Android.

Het werk is geschreven ter nagedachtenis van Hans Faverey en Margriet Hoenderdos. Deze dubbele opdracht is ingegeven door het project rondom Faverey’s laatste cyclus ‘Het ontbrokene’, welke hij schreef met de intentie dat Hoenderdos deze op muziek zou zetten. De aldus gerealiseerde compositie, getiteld ‘De lussen van Faverey’, werd echter niet uitgevoerd: Hoenderdos besloot, na het voortijdige overlijden van Faverey in 1990, haar werk terug te trekken. Het muziekstuk, gezet voor blaaskwintet, beleefde uiteindelijk pas in 2013 zijn premiére, drie jaar na het overlijden van Hoenderdos.

De in TOT NU TOE te horen instrumenten zijn met beiden verbonden: Hoenderdos was opgeleid tot pianist, terwijl Faverey het klavecimbel bespeelde. In het verlengde hiervan kan TOT NU TOE gezien worden als een poging de dialoog tussen deze twee kunstenaars in eeuwigheid voort te zetten – een nooit eindigend gesprek tussen dichter en componist.

Duur: ± 7 minuten