Cache #21: Een vlucht vogels

door Dirk Vis

Wekelijks wist De Internet Gids-redactie de zoekgeschiedenis en filtert de resultaten.

De eerste elektrische taxi's zagen eruit als raar vormgegeven auto's met stukken blauw plastic en grote groene opdrukken erop om aan te geven hoe duurzaam ze waren. Sinds kort stikt het van de elektrische auto's en zijn ze niet meer van 'gewoon' te onderscheiden. Vooral veel taxi's zijn van het type Tesla, in feite een conservatief vormgegeven stuk plastic op wielen, een kruising tussen een Audi en een Mazda met fantastische belastingvoordelen, heel snel en ontzettend stil. Met Tesla is er iets veranderd in de verbeelding van energie.

Kijk bijvoorbeeld naar het filmpje van de Quant e-Sportlimousine (really? de sportlimousine?). In theorie kun je die auto sinds kort op de snelweg tegenkomen, maar het is vooral een imaginaire auto. Heilig gezang en cello's klinken, halfnaakte zeemeerminnen zwemmen en deze halfgoddelijke maar wat mij betreft toch vrij saai uitziende auto scheurt door een berglandschap zoals alle auto's in alle autoreclames door een berglandschap scheuren. Alleen: hier wordt – en dat is een verademing – de stilte van de sportlimousine aangeprezen. Hij verandert in volle vaart in een vlucht vogels. Kijk, dat is een auto naar mijn hart. Dat komt in de buurt bij wat je vroeger op het kleed in de woonkamer je speelgoedautootjes liet doen. Even later veranderen de vogels weer terug en parkeren voor een classisistisch kasteel. De verzamelde fotografen lijken de auto met hun geflits onder stroom te zetten in de mooiste verbeelding die ik ken van hoe de aandacht van het publiek de dingen onder hoogspanning zet.

Ik durf niet te voorspellen of het met de Quant wat wordt. Met Tesla gaat het steeds harder. Onlangs presenteerde het bedrijf de Powerwall. Zonder zeemeerminnen. In feite is het product niks anders dan een batterij voor thuis aan de muur. Als je er zonnepanelen op aansluit ben je in principe van Nuon af en kun je je hele huis en auto zelf opladen. Er zijn al jaren huishoudelijke energie-opslag apparaten op de markt, maar die van Tesla zijn de eerste betaalbare. Ze hebben het ding, bewust of onbewust, gepresenteerd als een gadget. Iets in het ontwerp, in de presentatie, in de taal die ze gebruiken heeft gezorgd dat ik het gevoel heb dat dit ding de wereld schoner maakt – geen idee of dat ook klopt – en dat ik met de aanschaf van zo'n Powerwall een auto kan veranderen in een vlucht vogels.