Cesuur

Mathijs Gomperts beschrijft een pathogenese voor de Out of office-reeks: 'Sollicitanten moeten langdurige eenzaamheid verdragen.'

Advertentie


Frisse startup zoekt flexibele metafysicus. Nadruk op ontologische back-end development. Bekendheid met 'het Niets' is een pré. No Team Players! Sollicitanten moeten langdurige eenzaamheid verdragen.


In de zomer vind ik een baan op een kantoor. Mijn werk bestaat uit het analyseren van schrifttekens. Enerzijds met het oog op de navigatie door de gevestigde talige systemen, anderzijds om mij in het veld van sociaal georiënteerde actoren te situeren.

Grote delen van de dag houd ik mij op achter mijn bureau. Exacte percentages ontbreken. Vaak zijn mijn taalhandelingen ingeperkt door het medium geluid, andermaal druk ik mij uit louter door het gebruik der toetsen onder mijn vingers. De frequentie laat zich aflezen aan de slijtplekken. De ‘e’ heeft de grootste slijtplek.

In februari krijg ik een nieuwe bureaustoel. Werknemers hebben ieder schrikkeljaar recht op een nieuwe bureaustoel. Enige logica hierin ontbreekt.

Weekenden hebben geen inherente functie. An sich nutteloos, zijn zij teleologisch gezien extatisch. Er worden geen berichten verwerkt. De bestandsaantallen veranderen niet, behalve bij hoge uitzondering. Mijn persoonlijke kerndoelen worden niet genaderd. Mede ten gevolge van het voorgenoemde slaap ik slechts onbekwaam.
Maandag biedt respijt. Collega's werken grotendeels in stilte. Sociale interactie is schaars. Ik typ vijftig woorden per minuut. De medewerker financiën typt behoedzaam met wijsvingers die als kippen graantjes pikken. Ik ben de vos in het hoenderhok.

Vanaf de lente verdiep ik mij in stoffen die de werking van het brein bevorderen. Ik begin met Modafinil, een middel dat de waakzaamheid verhoogt, Een tablet 's ochtends bij de maaltijd. 5-HTP Neem ik 's avonds voor de nachtrust en het op peil houden van het serotonineniveau. Ik droom vaak. Ik typ zestig woorden per minuut. In augustus beginnen de eerste symptomen van migraine: eerste cyclus valium. Veertig woorden per minuut. Later nog een cyclus.

Rond kerst heb ik aanhoudende geurhallucinaties. Meestal een aangebrande geur. Soms specerijen, koriander, komijn, geblakerde pijnboompitten. Ik typ zeventig woorden per minuut. Opkomende tic in linkeroog. Tweemaal daags Modafinil. 's Nachts neemt de concentratie toe. Ik werk veel thuis in het licht van een daglichtlamp om de groeistagnering een halt toe te roepen.

Na nieuwjaar heeft de slijtplek op de backspace de slijtplek op de ‘e’ ingehaald. De productiviteit slinkt in. De groeistagnering is optimaal. Februari: Complete System Failure. Vijfentwintig woorden per minuut. Online fora bieden een laatste uitweg: microdoseringen LSD. Iedere drie dagen 1/16 zegel.