Ondertitelpiraten

Bokutox is een fansubber. Wat hij nog meer doet of hoe hij echt heet blijft raadselachtig, maar wat ik wel weet is dat hij in Spokane woont, een stad in de bergen in het noordwesten van de V.S. Op de enige foto die ik vind van hem zie ik een brutaal jochie met een trui waarop drie Griekse letters staan. Phi-Delta-Theta is een studentenvereniging waar Burt Reynolds, Adlai Stevenson en een Amerikaanse President ooit lid van waren. Blijkbaar zijn de piraten van vandaag de elite van morgen.


Zijn eerste werk als ondertitelpiraat verschijnt rond 2013. Sindsdien ondertitelde hij jarenlang ongeveer alle grote Hollywood films. Fansubbing begon ooit bij gebrek aan Engelse ondertitelingen van Japanse manga- en anime films. Het ondertitelen van Japanse videobanden was tijdrovend en ingewikkeld werk. Ondertitels werden op een PC ingetypt en via een VHS recorder over het origineel opgenomen. Wat begon als een aandoenlijke hobby van mangaliefhebbers is nu een wereldwijde illegale industrie. Tegenwoordig kan iedereen bij iedere illegaal gedownloade film een ondertiteling maken door zelf een tekstbestand te typen. De zogenoemde Closed Captioning bestanden kun je ook toevoegen aan filmpjes op websites zoals Youtube. Een illegale ondertiteling begint vaak met een ode aan de makers. Zo begint Transformers uit 2007 met: ‘Created and Encoded by -- Bokutox -- of www.YIFY-TORRENTS.com. The Best 720p/1080p/3d movies with the lowest file size on the internet.’


Vanwege de brede toegankelijkheid biedt het maken van je eigen ondertiteling de mogelijkheid tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Critical Captioning is een experiment van verzet tegen de invloed van Hollywood films. Films als Transformers van Michael Bay uit 2007 doen we meestal af als plat vermaak, maar bij nadere bestudering zijn ze één lange, spannende reclame voor automerken, frisdranken, en hamburgers. Films zoals Transformers zijn bedoeld voor een tienerpubliek. Regisseurs en producenten werken nauw samen met het Amerikaanse leger, om de jonge kijkers klaar te stomen voor een toekomstige carrière als soldaat. En vergis je niet, Transformers was wereldwijd de derde meest bekeken film van 2007. Een daad van verzet kan zo eenvoudig zijn als een tekstbestand veranderen.