Het Holografische Principe

Tekst: Mia You
Video:Tiziana Kruger

Als er ook maar één stoffelijk lichaam
zou bestaan, dan zou het geen zin hebben
te stellen dat het stilstaat, noch dat het beweegt.


                  –'De veranderende gezichten
                  op ruimte, tijd en ruimtetijd'


Nederlandse mannen leggen me altijd alles uit. Nederlandse mannen zeggen me dat ik de wereld ervaar in drie dimensies, en toch, zeggen Nederlandse mannen me, valt die tweedimensionaal te beschrijven. Nederlanden mannen dromen van oppervlak en informatie. Nederlandse mannen tekenen landschappen met niets dan rechte lijnen en effen kleuren, om dan bevend een stap terug te doen, uit ontzag voor de platheid. Nederlandse mannen zien het sublieme in de glanzende kromming van een vork, in een drijvend stuk hout, rusteloos, naast een fluyt op de Noordzee. Nederlandse mannen leggen uit wat een fluyt is.


Nederlandse mannen vliegen niet vaak, maar houden evengoed wel van hun schepen. Nederlandse mannen willen dat hun buren normaal zijn. Nederlandse mannen zien verticaal en noemen het horizontaal. Nederlandse mannen polijsten hun beparelde bureaucratieën net zo lang tot ze de kanten kragen van de democratie zien. Nederlandse mannen glimlachen naar hun spiegelbeelden in bolronde spiegels. Nederlandse mannen dragen felle shirts en bloemetjesschoenen. Nederlandse mannen dragen alleen korte broeken op hun boten en in hun tuinen.


De mansplaining van Nederlanders is uitstekend, maar hun manspreading nog beter. Nederlanders manspreaden hun natie ver de Atlantische Oceaan in. Nederlandse mannen begrijpen dat diversiteit het probleem van vandaag is. Nederlandse mannen laten één vingernagel groeien en spelen dan gitaar in de weekenden.


Nederlandse mannen gedenken de gouden jaren van Burroughs, Achterberg en Mailer. Nederlandse mannen halen herinneringen op aan appeltaarten en verjaardagen in kringen. Nederlandse mannen vertellen me over Lucretius, niet te verwarren met Novalis. Nederlandse mannen zouden me willen ontmoeten in een sekshotel, mits ik beloof hun pantykousen stuk te scheuren. Nederlandse mannen slaan geen acht op gender of huidskleur. Nederlandse mannen kijken naar het nieuws en zeggen: 'Ze was de dochter van een Nederlandse man!' Nederlandse mannen zijn niet bang voor tranen, en zullen ze openbaar maken. Nederlandse mannen doen hun best.


Nederlandse mannen lopen tegen me op en bieden nooit excuses aan. Nederlandse mannen handelen altijd redelijk en doelgericht. Nederlandse mannen willen graag poëzie schrijven over het lichaam. Nederlandse mannen vullen lege ruimtes met 'hé hé' en 'asjemenou'. Nederlandse mannen leggen me uit dat ik niemand ben. Maar het was Lucretius zeg ik hun (zeggen ze mij) die voorstelde de leegte – ruimte – niet als niets te zien. Nederlandse mannen, asjemenou. Hé hé. Ik ben Niemand! Wie ben jij?

Vertaald uit het Engels door Kim Schoof.Terug naar de inhoudsopgave