De vlag, de reiziger


Je hebt twee partijen nodig. Verdeel je maar in de goeien en de slechten. Of de roden en de blauwen of de zwarten en de witten of de moslims en de christenen en de atheïsten en de – zoek het maar uit ook eigenlijk.

Nee, Elmer, ik ga niet voor je kiezen bij welke groep je hoort. Dat moet je zelf doen en anders bel je je moeder maar, die heeft je tenslotte niet voor niets zo'n belachelijk duur mobieltje gegeven, in mijn tijd maakten we gewoon van tevoren een afspraak en merkten we het wel als kinderen niet thuiskwamen met het donker, dan gingen we de slootjes doorzoeken en alle enge kerels af. Ging bijna nooit mis en je leerde tenminste een beetje van je afbijten. Jezus Christus ik zou wel een peuk lusten. Vroeger mocht je als docent ook gewoon roken voor de klas.

Ja Kelly, jouw moeder is ziek geworden van het roken maar dat komt omdat ze laagopgeleid is en verder ook heel ongezond leefde. Niet zo pruilen, kies een kant. Ik neem wel een appel. Zou je ook eens moeten proberen. Vroeger waren kinderen ook niet dik. Anders zeg je even tegen Elmer dat hij z'n bekakte harses houdt.Goed, je hebt twee partijen nodig en dan – Hallo, Ali, yo, Ali, hee, Ali, ALI, versta je geen Nederlands meer ineens? Zit er couscous in je oren? Af die pet. Nee dat is geen religieus symbool, dan zou ik me zorgen gaan maken. Ali, we hebben twee partijen, een rechts, en een links, de bedoeling is – Ali, kerel, chokran, hier doen we dat niet zo, hè, hier hebben we respect voor elkaar, kijk maar naar Kelly, die is keurig stil. Ja en een beetje langzaam maar dat is genetisch. Ga maar bij Kelly in de groep. Elmer, weekdier, doe die telefoon weg, of moet je je au pair ook nog inlichten over het feit dat er geen bladgoud tussen je boterham zat?

Hebben we al partijen, jongens? Of moet ik 'reizigers' zeggen, zodat Robin zich niet buitengesloten voelt? Anders doen we gewoon dat Robin de vlag is, ook neutraal, ha ha, Robin, ga jij maar vast in het midden staan. Goed, er zijn dus twee teams en wie als eerst de vlag – sorry, de reiziger te pakken heef die wint.


Nee, wacht, Jelani, niet gelijk gaan rennen – ja dat kan je wel hè, hee, vergeet je niet te lachen als het donker wordt anders kunnen we je niet meer zien. Heel knap, ga maar stilstaan ja, goed zo! Braaf!Dus ik verstop de vlag, ik verstop Robin de reiziger ergens in het midden, en tegelijkertijd neemt juf Mildred een van de partijen naar de andere kant van het bos, ja, heeft ze ook eens iets anders te doen dan zeiken over het sinterklaasfeest, het is pas november for fucks sake, Jelani grijns niet zo, het is nog licht. Sowieso een heidens gebruik, dat Sinterklaas, hè, Suzanne? Heb je het naar je zin kind? Geniet er maar van hoor, voor je het weet heb je een man en elf kinderen, dat VMBO vliegt voorbij, net als je aardse bestaan, halleluja, of zeggen jullie dat niet in de kerk?

Hoezo, je wilt naar het gymnasium, daar leer je niet koken lieverd. Elmer, blijf met je tengels van Ali af, dat is tegen zijn geloof en je bent toch goddomme geen nicht. Kelly, ga er maar even tussenin staan, hup, tietjes vooruit en een beetje zeker van jezelf hoor. Op jouw leeftijd kampeerde ik al in het Vondelpark en demonstreerde ik tegen de bom, nota bene! Knoop maar in je oren maar laat het Suzanne niet horen: Baas in eigen buik!Robin, hoe ga jij dat later eigenlijk doen als je kinderen wilt? Ho, nee, niets zeggen, een vlag kan niet praten.


Waar was ik? Ja, dus Mildred houdt d'r muil over zwarte piet en brengt een team naar de andere bosrand en als ik fluit – waar is mijn fluit? Wie heeft mijn fluit gejat? Ali, nu je zakken legen. Het is dat je tegenwoordig niet meer aan kinderen mag zitten, anders had ik je persoonlijk ondersteboven gehouden.

Goed. Als Ali heeft toegegeven dat hij mijn fluit heeft gestolen verdelen jullie je over het bos en dan verstop ik Robin de vlag en dan blaas ik op die fluit en dan gaan jullie –Hoezo, de fluit hangt om mijn nek? Wie heeft die fluit om mijn nek gehangen? Kelly, niet janken, dat zijn maar muggen, het is maar natuur. Nietwaar, Jelani, natuur? Ze mag blij zijn dat er geen leeuwen rondlopen hier! Goed, wie zit bij wie?

Ha, regen! Hoort erbij he, Nederlands snertweer, straks lekker allemaal aan de hutspot, nee Elmer, daar zitten geen gluten in. We zullen een apart kookgebouw voor je huren, wat denk je daarvan, zodat je daar helemaal alleen je linksgedraaide tofu kan eten, dat doen jullie toch zo graag?


Ja, jongens meisjes en Robin even centraal, juf Mildred ook, we zijn met dertig man (m/v) hier dus twee groepen van vijftien, zo moeilijk is het toch niet, wie wil er bij Kelly? Jelani natuurlijk, die houdt van dikke konten, ha ha, grapje hoor Kelly, je bent prachtig. En wie wil er bij Suzanne, die kan wel wat hulp gebruiken, en een sterke vent, hup Ali! Twee geloven op een kussen enzovoorts, allemaal onzin.

Elmer, als je nou je muil niet houdt word je samen met Robin de vlag.Oké twee partijen bosranden vlag fluit, u snapt 'm, en je bent af als je op je rug getikt wordt. Hoe moeilijk kan het zijn jongens (m/v/Robin), kies iemand aan wie je een hekel hebt en ga er niet bij in een team, zo simpel is het. Even dimmen met die hormoontjes ook, weet je dat er heel vroeger helemaal geen puberteit bestond, je werd gewoon gelijk volwassen, ergens is daar wel iets voor te zeggen, maar dan moet je zo snel aan de kinderen, hè, Suzanne?


Eigenlijk ben ik kunstenaar, jongens, heb ik dat weleens verteld? Jullie zijn net een schilderijtje. Of een Bennetonreclame. Met die mooie witte tanden, he, Jelani? Jullie zijn allemaal lieverds, zelfs Ali. Echt, ik hou van jullie. Ook van jou, Mildred. Je moest eens weten. Ik hou van mijn vak. Schoolreisjes zijn fantastisch. Het bos ruikt lekker. Dat soort dingen. Maar als jullie nu geen partijen maken ga ik jullie zelf verdelen.'De vlag, de reiziger', over polarisatie in de westerse samenleving is geschreven door Roos van Rijswijk met illustraties van Ludwig Volbeda. Het verhaal is gemaakt in opdracht van Cross Comix, festival voor het beeldverhaal. Zie ook: crosscomix.nl.