Camera’s zonder beeld - debat

door Redactie

Op vrijdag 23 mei presenteert De Vuurlinie een debat over ‘gezien moeten worden’ naar aanleiding van Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool en de SPRING productie The Stages of Staging van Alexandra Bachzetsis.

Noodzaak tot selfdesign
Het theater blijkt een goede plek om vragen te stellen bij de neiging van de moderne mens zich te gedragen als acteur in zijn eigen leven. Met een enorme virtuositeit, elf performers en een sportschool als decor stelt de Zwitserse choreografe Alexandra Bachzetsis in The Stages of Staging vragen over de manier waarop wij tegenwoordig onze persoonlijkheid vorm geven. In de Nederlandse voorstelling Hideous (wo)men zijn de personages zo weggelopen uit hun eigen housemade filmpjes. Hun verhalen komen uit soaps, hun emoties zijn gekopieerd van realityshows. De filosofen noemen het de noodzaak tot selfdesign. Zelfs het dagelijks leven is tot filmset geworden.

Theatercriticus Simon van den Berg wijdde zich in het Vuurlinie project aan het fenomeen selfdesign. In Voque, Madonna’s hit uit 1990 en ook het leidmotiv van The Stages of Staging, ziet Van den Berg het al:

Something better than you are today
I know a place where you can get away
It's called a dance floor


Camera’s zonder beeld - essay
In het essay Camera’s zonder beeld doet Simon van den Berg een grondig onderzoek naar de radicaliteit van Hideous (wo)men dat als geen andere voorstelling dit seizoen weerstand bij critici en publiek opriep. Lees ook zijn beschouwing over The Stages of Staging op www.devuurlinie.nl.

Debat
Na afloop van The Stages the Staging op 23 mei is er een debat met Alexandra Bachzetsis, Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt (Toneelgroep Oostpool), Simon van den Berg (theatercriticus), Ellen Schutten (programmamaker Je Zal Het Maar Hebben, Memories) en Maarten Eysink Smeets (programmamaker en beeldredacteur Big Brother, Ik Hou Van Holland). Gespreksleider is Annette van Zwoll.

Datum: vrijdag 23 mei
Locatie: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, Utrecht

Alleen debat:
Tijd: 20u30–22u
Toegang: gratis

Inclusief The Stages of Staging:
Tijd: 19u15–22u
Toegang: €15 (€10 reductie)

Kaarten te bestellen via: www.springutrecht.nl/stages-staging


Het debat
Camera’s zonder beeld is een samenwerking tussen SPRING Performing Arts Festival Utrecht en De Vuurlinie- kunstkritiek nu.