De Gids presenteert: De Alternatieve Opening van het Academisch Jaar

door Redactie

Vrijdag 2 september presenteert De Gids zijn nieuwste editie in Leiden tijdens De Alternatieve Opening van het Academisch Jaar. Luister naar de verrassende perspectieven op de huidige Geesteswetenschappen van Willem Otterspeer, Irene Zwiep, Mattijs van de Port, Lucinda Dirven, Bente de Leede en Rosa van Gool.

De Geesteswetenschappen staan al jaren onder druk. Door bezuinigingen, toenemende regeldruk en een steeds veeleisender overheid en samenleving, lijkt de rek er nu zo’n beetje uit. Toch gebeuren er nog allerlei prachtige dingen binnen de Humaniora en worden er jaarlijks honderden studenten succesvol opgeleid. Om beide zaken eens extra onder de aandacht de brengen, organiseert literair tijdschrift De Gids -sinds 1837 nauw verbonden met de Nederlandse Geesteswetenschappen- een Alternatieve Opening van het Academisch Jaar.

Tijdens deze middag komt een aantal mensen die aan het woord die een verrassend perspectief op de huidige Geesteswetenschappen bieden. Schrijver en universiteitshistoricus Willem Otterspeer heeft de Geesteswetenschappen op papier en aan den lijve zien veranderen en trekt nu aan de bel, hoogleraar Hebreeuwse en Joodse Studies Irene Zwiep weigert zich nog langer met het gehate rendementsdenken te identificeren en voormalig docente Oude GeschiedenisLucinda Dirven vertelt over hoe zij de wetenschap ervaart sinds zij de universiteit de rug toekeerde. Daarnaast toont hoogleraar antropologie en filmmaker Mattijs van de Port een deel van zijn filmessay The Possibility of Spirits die bij dit thema aansluit. Tot slot zullen promovendaRosa van Gool en studente Bente de Leede in een prikkelend en onmiskenbaar geesteswetenschappelijk statement het debat tussen de zaal en de sprekers openen.


  • Datum: vrijdag 2 september 2016
  • Aanvang: 15:00 uur  
  • Locatie: Zaal 0.25 Lipsius, Universiteit Leiden
  • Adres: Cleveringaplaats 1, Leiden
  • Toegang: Gratis

    Met dank aan het instituut voor Geschiedenis, Universiteit Leiden