De Gids presenteert: Emanciperende taal

door Redactie

Op vrijdag 15 april presenteert literair tijdschrift De Gids zijn nieuwste nummer in Spui25. Op deze avond staat de vraag centraal: bestaat er zoiets als als 'emanciperende taal', een taal die zowel persoonlijk als begrijpelijk voor anderen is? Met onder meer Bregje Hofstede, Fiep van Bodegom, Stijn Verhoeff, de stem van Rob van Essen en Antoine de Kom.

Bestaat er zoiets als 'emanciperende taal'? Een taal die zowel persoonlijk als begrijpelijk voor anderen is? De Gids presenteert wederom zijn nieuwste nummer met onder meer Bregje Hofstede over een sterrentaal voor één persoon, Fiep van Bodegom over taal in poëzie, de academische wereld en identiteit, Stijn Verhoeff reageert in een column op het essay van Yves Petry over het spel van woorden. En verder is er hoogwaardige kunst met de Gidsgalerie, animatie van met de stem van Rob van Essen en poëzie van Antoine de Kom.


Datum:  vrijdag 15 april 2016
Tijd: 20:00 uur  (zaal open 19.30)
Locatie: Spui25, Amsterdam
Toegang: Gratis, graag aanmelden via Spui25.nl


Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is  niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd,  dan graag doorgeven via spui25@uva.nl


Over de sprekers


Fiep van Bodegom (1984) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie. Ze werkt en schrijft voor De Gids en De Groene Amsterdammer.


Bregje Hofstede (1988) schrijft met vulpen; haar interesse voor handschrift gaf aanleiding tot dit essay. Eerder verschenen haar essays en verhalen in o.a. DW/BHollands MaandbladDe Correspondent en Das Magazin. Haar debuutroman De hemel boven Parijs werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil.


Antoine de Kom (Den Haag, 1956) groeide op in Paramaribo en debuteerde met de bundel Tropen (1991). Meerduidigheid en identiteitskwesties spelen een bepalende rol in zijn werk, als forensisch psychiater en als dichter. Zijn laatste werk, ritmisch zonder string werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2014.


Stijn Verhoeff (Amsterdam, 1981) is beeldend kunstenaar en schrijver. Hij maakte onder andere de film Mesopotamian Marshes en het boek Lapon d'une Renne. Samen met Jasper Coppes schreef hij Scharrelaar. Naast zijn individuele projecten werkt Stijn Verhoeff regelmatig samen met andere kunstenaars, schrijvers en muzikanten.