Einsteins heilige graal

door Redactie

lezing en boekpresentatie Gidsredacteur Jeroen van Dongen


Op woensdag 22 september om 16.00 uur presenteert Jeroen van Dongen zijn boek Einstein’s Unification (Cambridge University Press) in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden.

Albert Einstein zocht in de laatste dertig jaar van zijn leven vergeefs naar de heilige graal van de natuurkunde: de natuurwet die alle natuurkrachten in één beschrijving zou onderbrengen. Hoe dacht Einstein deze 'unificatietheorie' te verwezenlijken, waarom liet hij de kwantummechanica links liggen en bleef hij koppig, en zowat als enige, in zijn vruchteloze methode geloven?

Van Dongen beschrijft het in zijn nieuwe boek en komt het in heldere bewoordingen uitleggen tijdens de lezing - voertaal Nederlands.

Het eerste exemplaar van het boek wordt in ontvangst genomen door fysicus prof. Jos Engelen, voorzitter van NWO en tot 2004 wetenschappelijk directeur van CERN. Hij zal bij deze gelegenheid de huidige stand van zaken schetsen bij de zoektocht naar unificatie. Waarom is de Theorie van Alles nog altijd niet gevonden?

De lezing annex boekpresentatie is gratis bij te wonen. Na afloop is er een borrel.

Jeroen van Dongen stelt voor De Gids momenteel een themanummer samen over zwarte gaten. Dat nummer zal op 14 december gepresenteerd worden als onderdeel van de Studium Generale aan de Universiteit Utrecht, zie zwarte gaten