EXOOT – Tropical Healing

door Redactie

Een middag die onze relatie tot het andere bevraagt aan de hand van de iconografie van de tropen. De Gids presenteert naar aanleiding van haar jongste nummer samen met De Warme Winkel op zaterdagmiddag 25 maart in Galerie Vriend van Bavink een middag met poëzie, film en theater. Met onder meer Maria van Daalen, Runa Svetlikova, film van Mattijs van de Port, Vamba Sherif en Joachim Robbrecht.


Een middag met poëzie, film, theater en discussie over de tropen als spiegel van onze diepste verlangens en angsten. Waar overweldigende vitaliteit omslaat in verrotting en verval. Met schrijvers, dichters, denkers, theatermakers en acteurs in een gezamenlijk project van De Warme Winkel, De Gids en regisseur Joachim Robbrecht.


Met onder andere Maria van Daalen, Jan Baeke, Runa Svetlikova, werk van Mattijs van de Port, Vamba Sherif, Joachim Robbrecht, Ward Weemhof, Mariana Senne dos Santos en Chris Keulemans.


Datum: zaterdag 25 maart 
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Galerie Vriend van Bavink, Geldersekade 30, Amsterdam
Toegang: via de site van Frascati: € 6,- / aan de deur: € 8,-


De middag is onderdeel van de tentoonstelling én voorstelling 'EXOOT- Tropical Healing' waarin we ons exotische ‘ik’ kunnen heroveren en het kannibalisme overwogen wordt als heilzame strategie om met de ander om te gaan. Ga voor meer informatie naar de website van Galerie Vriend van Bavink.Over de sprekers


Maria van Daalen (1950) is een auteur van uitgeverij Em. Querido. Ze publiceerde acht dichtbundels, een verhalenbundel en haar werk verscheen in verschillende tijdschriften. Zij is doctorandus in de Nederlandse taal- en letterkunde en manbo asogwe (priesteres in de Haïtiaanse vodou).


Runa Svetlikova (1982) debuteerde in 2014 met de dichtbundel Deze zachte witte kamer bij Uitgeverij Marmer. Deze bundel won de Herman De Coninck Debuutprijs, de Jo Peters Poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs.


B. Zwaal is dichter en was regisseur bij bewegingstheater Bewth. Hij publiceerde sinds 1984 een tiental dichtbundels waarvan de laatste, oever drinkt oever, in 2013 bij de Wereldbibliotheek verscheen.


Jan Baeke (1956) publiceerde zeven dichtbundels bij De Bezige Bij. Groter dan feiten (2007) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en zijn laatste bundel, Seizoensroddel (2015), won de Jan Campert-prijs. Naast zijn dichterschap werkt hij als vertaler, en is hij sinds 2009 verbonden aan het Poetry International Festival in Rotterdam.


Mattijs van de Port werkt als antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Hij doet onderzoek in Bahia (Brazilië) naar religie, populaire cultuur en nieuwe gestalten van de barok. In toenemende mate brengt hij door middel van film verslag uit van zijn bevindingen.


Chris Keulemans (Tunis, 1960) is schrijver en journalist. Hij is op zoek naar ‘kunst na crisis’, een reis langs steden waar na oorlog of dictatuur de kunstenaars de stad opnieuw uitvinden. De reisverhalen zijn onregelmatig in Vrij Nederland te lezen.


Joachim Robbrecht werkt als theaterauteur en regisseur. Hij won onder andere de Charlotte Köhler Prijs (2011). Exoot-Tropical Healing bevraagt onze relatie tot het andere aan de hand van de iconografie van de tropen, ontdekkingsverhalen van de nieuwe wereld en de ervaring van de geglobaliseerde samenleving.