Gids-debutant Ineke Riem wint de Nieuw Proza Prijs 2012

door Redactie

Uit het persbericht:

De Nieuw Proza Prijs Venlo is dit jaar gewonnen door Ineke Riem. Zij schreef in 2011 volgens de jury het beste korte verhaal in de literaire tijdschriften in Nederland en Vlaanderen. Haar winnende verhaal ‘Ik ben er nog’ verscheen in aflevering 2 van het tijdschrift De Gids [te bestellen bij Atheneaeum Boekhandel].

Ineke Riem is geboren in 1980. Zij heeft Nederlands gestudeerd in Groningen en een jaar Beeld en Taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds 2007 geeft zij poëzieworkshops en schrijfcursussen aan jongeren en kinderen. Meer over haar poëzieprojecten is te vinden op de sites van School der Poëzie of van het Huis van Gedichten. Verspreid over enkele tijdschriften verschenen eerder gedichten van haar. Een roman is in voorbereiding. Deze zal verschijnen bij De Arbeiderspers.

Uit het juryrapport: "In het verhaal ‘Ik ben er nog’ van Ineke Riem is de hoofdfiguur een krasse dame van 92 jaar, die graag dood wil maar aan wie de dood zich maar niet wil voltrekken. Ze besluit om lang gekoesterde liefdesbrieven eindelijk maar eens op te ruimen. Een heel leven trekt voorbij. Een klassiek verhaal, in de beste zin van het woord, waarin reflectie, beschrijving en verbeelding moeiteloos ineenschuiven tot een hecht gecomponeerd geheel."

De jury is gevraagd een keuze te maken uit 75 verhalen, die alle gepubliceerd zijn in 2011 en afkomstig zijn uit 17 Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Voorgaande winnaars van de Nieuw Proza Prijs (voorheen de Rabobank Lenteprijs) waren onder meer Rita Demeester (1989), Floor Haakman (1993), Arnon Grunberg (1994), Manon Uphoff (1996), Karel Glastra van Loon (1998), Erwin Mortier (2000), Jan van Loy (2001), Anton Valens (2005), Elke Geurts (2007) en Maartje Wortel (2009). De jury bestond uit Dr. Siem Bakker, Prof. Dr. Elsbeth Etty en Prof. Dr. Joris Gerits.

De prijs is beschikbaar gesteld door de gemeente Venlo, de organisatie is in handen van de Culturele Raad Tegelen. De winnaar ontvangt de prijs – een bedrag van 1250 euro – op zondag 20 mei om 16.00 uur in cultureel centrum Domani te Venlo bij gelegenheid van het Laureatenconcert, dat wordt georganiseerd i.s.m. ’t Paeterke