De ‘Automatische tekeningen’ van Harm van den Dorpel

door Redactie

De nieuwste aflevering van de Gids Galerie zal op 14 april in De Gids #2 van 2017 verschijnen. Voor deze editie koos de redactie de wonderlijke serie Automatische tekeningen van kunstenaar Harm van den Dorpel uit. Gids-redacteur Dirk Vis schreef het begeleidende essay. De werken zullen al vanaf aanstaande zaterdag 25 maart 17:00 te bezichtigen zijn in Upstream Gallery te Amsterdam, parallel aan de tentoonstelling Shifting Optics. U bent van harte uitgenodigd om de opening van de tentoonstelling (meer info: zie facebook) bij te wonen.

Automatische tekening, 2017. Plottertekening op Hahnemühle papier in houten lijst met museumglas. Nummer één van zes.

De Automatische tekeningen zijn vanaf aanstaande zaterdag 25 maart tot en met 7 mei 2017 te bezichtigen in Upstream Gallery, Kloveniersburgwal 95 te Amsterdam. Open van woensdag tot en met zaterdag tussen 13:00 - 18:00 en op afspraak (T +31(0)20 - 428 428 4, info@upstreamgallery.nl).

Upstream Gallery werd in 2003 opgericht door Nieck de Bruijn en kreeg snel een internationale reputatie vanwege de radicale, geëngageerde en post-internet kunst uit binnen- en buitenland die er vertoond werd. Sinds 2015 huist Upstream in de piano nobile van het 17e-eeuwse grachtenpand het Poppenhuis.


Harm van den Dorpel (Zaandam, 1981) woont en werkt in Berlijn. Veel van zijn werk vindt zijn oorsprong online. Twee recente projecten zijn te volgen op hybrid.vigor.bio en death.imitates.org. Van den Dorpel wordt in Berlijn vertegenwoordigd door Neumeister Bar-Am en in New York door American Medium. In Nederland is zijn werk te zien in Upstream Gallery, Amsterdam. Recent is zijn werk o.a. getoond bij IOU in Londen, Loomer in Los Angeles, het Abrons Arts Center in New York, MoMa PS1 in New York, Wilkinson Gallery in London, Museum Kurhaus in Kleve en XPO Studio in Parijs.


In de komende editie van De Gids vindt u uitgebreide achtergronden over de werkwijze van Harm van den Dorpel en over zijn Automatische tekeningen in het bijzonder.