Identity Politics II met Bas Heijne en Diana Pinto

door Redactie

In Castrum Peregrini vindt op 10 november Identity Politics II plaats. Bas Heijne bespreekt zijn artikel ‘Een idee van de mens’ uit De Gids 2015/5 en gaat in gesprek met historica Diana Pinto.

Op 10 november vindt de tweede Identity Politics plaats met Diana Pinto en Bas Heijne . De laatstgenoemde bespreekt 'Een idee van de mens', ook te lezen in De Gids 2015/5 en online: http://www.de-gids.nl/artikel/een-idee-van-de-mens

Europa Salons is een serie voor cultuurmakers over de Europese dimensie in hun werk. De dominante politieke visie in Nederland en Europa is binnen twee decennia verschoven van het sociale- naar het identiteitsperspectief. Europese maatschappijen die hun politieke basis vonden in solidariteit, opwaartse mobiliteit, gelijkheidsgedachte en maakbaarheid, zijn gaandeweg getransformeerd tot maatschappijen waarin identiteitspolitiek deze rollen heeft overgenomen. Solidariteit is vervangen door identificatie met de eigen nationale, culturele, religieuze, generationele of etnische groep. Het primaat van de eigen verantwoordelijkheid van het neoliberale gedachtengoed blijkt wonderwel te passen binnen deze paradigmawisseling.

Over de auteurs
Diana Pinto (1949) is historica en schrijver. Ze studeerde aan Harvard en specialiseerde zich met haar promotieonderzoek in de hedendaagse Europese geschiedenis. Ze heeft vele artikelen geschreven over trans-Atlantische kwesties, Franse en Italiaanse politiek, en Europese zaken.

Bas Heijne (1960) is schrijver, interviewer en columnist. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij sinds 2001 ook iedere week een column schrijft. in 2005 ontving hij voor een verzameling van die columns de Henriette Roland Holst-prijs.

Datum: dinsdag 10 november 2015
Tijd: 20:00 uur

Locatie: Castrum Peregrini, Herengracht 401 Amsterdam
Meer info: castrumperegrini.org/