Kousbroeklezing door Ian Buruma

door Redactie

NRC Handelsblad, Uitgeverij Augustus, De Rode Hoed en Stichting De Gids presenteren de tweede Kousbroek-lezing rondom het Gids-nummer ‘Vroeger was alles’. Hoofdspreker is Ian Buruma, Aziëkenner, essayist en romancier. Zijn thema behelst weemoed, de Kousbroekiaanse zucht om het verleden terug te roepen in de verbeelding, het verlangen naar onschuld, het arcadië van de onbezoedelde jeugd. Het zal gaan over de kracht van mijmeren, maar ook over de risico’s die verbonden zijn aan het najagen van het verloren paradijs.
Na Buruma krijgen Wim Noordhoek, Peter te Nuyl en Jos Janssen het podium om een audiosynthese ten gehore te brengen: een variant op Kousbroeks fotosynthese waarbij nu geen foto maar een historisch geluidsfragment aanleiding is voor een kort essay.

De presentatie van de avond is in handen van historicus en Gids-redacteur Remco Raben. Hij zal ter plekke het eerste exemplaar uitreiken van De Gids-nieuwe-stijl, die verschijnt bij N.V. De Groene Amsterdammer.


Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam, reserveren via www.rodehoed.nl, entreeprijs inclusief een exemplaar van De Gids: € 12,50, Studentenpas/CJP/65+/Stadspas € 11,50


Met dank aan het Nederlands Letterenfonds, Stichting LIRA en Stichting AMMODO