Paul Noble en De Plaats van de Verbeelding

door Redactie

Op zondag 21 september vindt in Museum Boijmans Van Beuningen een publieksbij-eenkomst plaats naar aanleiding van de tentoonstelling Paul Noble - NOBSON.

Wat

drijft een kunstenaar om jaren van zijn carrière te wijden aan de creatie van een imaginair universum? Is het een vorm van escapisme? Een utopisch verlangen naar een andere, betere wereld? Of misschien juist een uiting van kritisch engagement met de status quo in de wereld? De Brit Paul Noble is zo’n kunstenaar. Zijn project Nobson Newtown is nog tot en met 21 september te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen. In het kader van De vuurlinie - kunstkritiek nu schreef auteur Christel Vesters er een essay over.

De vuurlinie - kunstkritiek nu
Dit keer wordt uitstel beloond want op die allerlaatste dag organiseren het museum en De vuurlinie een dubbelprogramma met rondleiding en publieksgesprek met auteur Christel Vesters en junior curator Roosmarijn Hompe.

Nobson Newtown
Christel Vesters probeert het raadsel van Paul Noble op te lossen door af en toe een zijweg in te slaan en Noble’s ‘eindeloos groeiende metropool’ te vergelijken met Middeleeuwse landkaarten, met Thomas Moore’s Utopia en het werk van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel. Onderweg raakt zij thema’s aan als ‘critical fiction’ en Ernst Bloch’s marxistische idee van Utopia. Wat is úw antwoord op de vragen die Nobson Newtown oproept?

Programma
14:00-15:00 rondleiding Nobson Newtown
15:00-15:15 koffie en thee
15:15-16:30 publieksgesprek Christel Vesters en Roosmarijn Hompe
16:30 – einde borrel in de espressobar van het museum

Kosten: entree tentoonstelling (gratis met museumjaarkaart en Rotterdam Pas, €15 vol tarief, €12.50 CJP en studenten €7.50) Reserveren via redactie@devuurlinie.nl. Kaarten kunnen ook ter plekke worden gekocht aan de kassa van het museum.