Tim Parks houdt Gidslezing 2011

door Redactie

Op 20 mei 2011, om 20.00 uur bij De Rode Hoed, Amsterdam, houdt schrijver, vertaler, criticus en essayist Tim Parks de derde Gids Lezing, onder de voorlopige titel 'The Matter with Words: our Literature or our Health'.

Parks wil nader ingaan op een kwestie die ook in zijn meest recente boek Teach Us to Sit Still aan de orde komt: het dictaat van de woorden en de manier waarop ze onze geest – zeker die van de schrijver – in de greep kunnen houden, de opgeschroefde ambitie om met de meest ingenieuze woordkunst internationaal aanzien te verwerven en het heil van het woordloze interval. Parks is, om zichzelf te genezen van medisch onverklaarbare pijn in het onderlichaam, tot zijn eigen verbazing uitgekomen bij meditatie, wat een ommekeer in zijn leven en zijn kijk op de letteren teweeg heeft gebracht.

De Gids-redactie bezint zich op een themanummer ter begeleiding van de Gids Lezing; bij de eerste en tweede Gids Lezingen verschenen respectievelijk Darwins levende erfenis en Re:publiek der letteren. Ook zal de redactie een dichter uitnodigen om voorafgaand aan de lezing een voordracht te houden die betrekking heeft op the matter with words.

Tim Parks is in januari 2011 al in Nederland voor festival Winternachten.

foto (c) Brigitte Friedrich