Gids-presentatie: Grensland Duitsland

door Redactie

Op vrijdag 12 februari presenteert literair tijdschrift De Gids zijn themanummer Grensland Duitsland in Spui25. Met voordrachten van Maria Barnas, Wytske Versteeg, Hans Maarten van den Brink, Sana Valiulina, Thijs Kleinpaste en Melanie Schiller (over Rammstein). De avond is gratis toegankelijk.


Beeld: Dick Tuinder

De Gids sluit aan bij het thema ‘Duitsland’ van de aanstaande Boekenweek. De in het themagedeelte ‘Grensland Duitsland’ opgenomen verhalen, essays en gedichten gaan over de grenzen van Duitsland en de grenzen ín Duitsland. Evengoed komen grensoverschrijdingen aan de orde: grensoverschrijdingen van Nederland naar Duitsland en grensoverschrijdingen die hebben plaatsgevonden in de recente Duitse geschiedenis.

Maria Barnas spreekt over de 5,3 miljoen woorden in de Duitse taal, Hans Maarten van den Brink over zijn Duitse oma, Sana Valiulina over ‘die mof’ – de sympathieke Duitse buurman, Thijs Kleinpaste over Frank Witzel’s roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch- depressiven teenager im Sommer 1969, Wytske Versteeg over verdwijnen in het Zwarte Woud en Melanie Schiller vertelt over Rammstein en het Duitse zelfbeeld. De avond wordt gepresenteerd door Gids-redacteur Adriaan van Veldhuizen.

Datum: vrijdag 12 februari 2016
Tijd: 20:00 uur (zaal open 19:30)
Locatie: Spui25, Amsterdam
Toegang:
Aanmelden via Spui25.nl

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | t: 020 525 8142.

Over de sprekers:

Sana Valiulina (Tallinn, 1964) debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische roman Het kruis. In 2006 kwam haar doorbraak met Didar en Faroek, dat is gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin. De roman werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman Honderd jaar gezelligheid verscheen in 2010, gevolgd door de uiterst lovend ontvangen roman De kinderen van Brezjnev (2014).

H.M. van den Brink (1956) schreef de romans De vooruitgang en Hart van glas, en de veelbekroonde novelle Over het water. Hij was correspondent van NRC Handelsblad in Spanje en schreef twee essaybundels over dat land. In januari verscheen zijn nieuwste roman, De dijk.

Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog. Na de publicatie van het filosofieboek Dit is geen dakloze maakte ze in 2012 haar romandebuut met De wezenlozen. Met haar tweede roman Boy won ze de BNG Literatuurprijs. In 2015 verscheen haar derde roman Quarantaine. Voor dit korte verhaal liet ze zich inspireren door de ´Duitse bosjongen´ die in 2012 overal in het nieuws verscheen.

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas (1973) onderzoekt in haar werk hoe beschrijvingen de werkelijkheid vormen en vervormen. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) won de C. Buddingh’-prijs en voor Er staat een stad op (2007) ontving zij de J.C. Bloemprijs. Jaja de oerknal (2013) is haar meest recente bundel.

De jonge essayist Thijs Kleinpaste (1989) studeerde Geschiedenis en werkte als speechschrijver bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2013 debuteerde hij met Nederland als vervlogen droom, een essay over nationalisme. Hij publiceerde onder andere in NRC Handelsblad, De Volkskrant en De standaard.

Melanie Schiller is universitair docent mediastudies en populaire muziek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam met het proefschrift Soundtracking Germany. 70 Years of Imagining the Nation from Schlager to Techno, waarin zij de wederzijdse relatie van naoorlogse West-Duitse identiteitsconstructies en populaire muziek heeft onderzocht.

Adriaan van Veldhuizen (1982) studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen. De afgelopen jaren was hij als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op de vroege SDAP. Momenteel werkt hij aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2014 is hij redacteur van De Gids.

Voor het themagedeelte ‘Grensland Duitsland’ kreeg De Gids een financiële bijdrage van het Goethe Instituut.