Vijf artikelen over perverse prikkels aan de academie

door Redactie

De bezetting van het Maagdenhuis door de studenten van de Universiteit van Amsterdam is ruim een week aan de gang. De Internet Gids presenteerde u vorige week artikelen over universitair verzet. Ditmaal schotelen we u weer een vijftal prikkelende artikelen voor:

1. In 1988 schreef Adriaan van Dis: "Als ik nu student was, zou ik revolteren. Wat is dat voor een schools gedoe, in vier, maximaal zes jaar afstuderen? Ja ja, ‘het bedrijfsleven vraagt’, ‘internationaal lopen wij achter’, maar wat nu afstudeert is een generatie makke schapen. Van het docentencorps is geen heil meer te verwachten. De revolutie moe, en bang voor hun baantje, heeft het zich al lang bij de bezuinigingen neergelegd. Studeren is de vrijheid van de twijfel. Het recht te zoeken naar wat je werkelijk kan, rijpen op staatskosten."

De vrijheid van de twijfel – Adriaan van Dis
Uit: De Gids 1988 / 8

2. Bakens & dwaallichten was het themanummer over integriteit in de wetenschap. Jaap Bos beschreef een fraudeur van binnenuit: "De feiten, ik herhaal het nog eens, heb ik niet verzonnen: alles wat ik heb geschreven is waar, ik heb nooit gelogen, door al mijn publicaties stromen waarheden, als de brede Hollandse rivieren waar jullie zo van houden. Ik weet niet of mijn metaforen je overtuigen, ik ben nooit een beeldend schrijver geweest. Ik heb de feiten altijd voor zich laten spreken, en ik meen dat nog steeds."

Bekentenissen van een ontmaskerde – Jaap Bos
Uit: De Gids 2013 / 4


3. Maarten 't Hart schreef in 2009 over de bezuinigignen bij de oudste universiteit van Nederland: "Thans wordt namelijk aan de Leidse universiteit, dankzij ingrijpende bezuinigingen bij dierenoecologie en theoretische biologie, geen evolutiebiologie meer gedoceerd. We zijn weer terug bij af, bij hoe het was toen ik in 1962 in Leiden aankwam."

Een studie zonder evolutie – Maarten ‘t Hart
Uit: De Gids 2009 / 5

4. Frans W. Saris betoogt in de rubriek Universitair leven over de promotiepremie: "Promovendi behoren tot degenen die het hoogste onderwijs hebben genoten dat ons land kent. Na het vwo hebben ze een universitaire opleiding gehad en zijn afgestudeerd, voordat ze aan het promotieonderzoek kunnen beginnen. Toch verdienen de jonge onderzoekers minder dan het minimumloon, want de minister heeft bepaald dat ze nog steeds in opleiding zijn."

De promotiepremie – Frans W. Saris
Uit: De Gids 1994 / 1

5. In Het Nabije Oosten: meer Europa dan Azië schreef M. Stol: "Je bent jong en je wilt wat: laten we zeggen, egyptologie studeren, je grote hobby. Dat blijkt alleen in Leiden goed mogelijk te zijn. De docenten daar waarschuwen ervoor dat er geen toekomstmogelijkheden zijn, maar hun gevoelens zijn gemengd: studenten-is-geld, en daarvan moeten ook zij leven."

Het Nabije Oosten: meer Europa dan Azië – M. Stol
Uit: De Gids 1991 / 5-6