Willem Sjoerd van Vliet stuit op onverwachte dingen in zijn wisselcolumn over Julian Assange, antipoden en The Great Escape.
In het Australische stadje met de cartooneske naam Townsville was het lichaam van de 88-jarige mevrouw Angelopoulos door een vergissing op de verkeerde plek begraven. De nabestaanden wilden per se geen herbegrafenis en ook was er de wens dat zonlicht of lucht niet in contact met de kist kwam. Volgens de begraafplaats was de oplossing een 'mijntechniek' waardoor de kist vier meter verplaatst zou kunnen worden zonder dat hij boven de grond zou hoeven te worden gehaald. Het object werd verplaatst met tegenzin én met een zucht van verlichting. De toestand bleef behouden, mevrouw Angelopoulos was en bleef zonder onderbreking begraven, maar onder een andere laag aarde
Wanneer ik via Wikipedia meer te weten wil komen over mijnbouw in de omgeving van Townsville, stuit ik onderaan de pagina op een lijst met notabele inwoners. De beroemdste staat bovenaan: Julian Assange. De oprichter van Wikileaks is momenteel ver van huis. Hij verblijft nog steeds in de ambassade van Equador in London waar hij asiel heeft gezocht na het arrestatiebevel van Zweden. Over een maand zit hij er precies vier jaar. Assange lijkt me niet het type Steve McQueen die à la The Great Escape de vrijheid tegemoet gaat. Toch moet er de afgelopen vier jaar een vluchtplan door zijn hoofd zijn geschoten. Assange is een graver. Eerst digitaal, en nu - geheel in lijn met zijn karikaturale voorkomen - zal hij een fysiek gat graven. De kennis over mijntechniek heeft hij nog van vroegere schoolreisjes, en waar hij heen wil is evident: Zijn geboorteplaats Townsville. Het ligt direct onder hem, zo'n twaalfduizend kilometer van hem vandaan.
Om te zien of ik gelijk heb begin ik weer te surfen. De site antipodr.com afficheert met “Vind de andere kant van de wereld!”. Een achttiende eeuws optimisme echoot door in die slogan en een figuur als Thomas Cook schiet door mijn hoofd (zijn nabestaanden waren overigens niet vies van posthume reclame. Op zijn grafsteen staat “He brought travel to the millions”). Gaat Assange vanuit de ambassade in Londen diametraal naar beneden treft hij niet Townsville, dat zou te perfect zijn. De werkelijke bestemming is misschien nog wel beter. Hij graaft zich een weg naar een onherbergzaam vulkanisch gesteente voor de kust van Nieuw Zeeland. Hoe het heet? De Antipodeneilanden.